Državno sveučilište u Sankt-Peterburgu provest će internet predavanja i testiranja zbog povećanog interesa za ruski jezik

 

dmitriy ptyushkin testirovanieRuski jezik je jedan od šest jezika UN-a s oko 150 milijuna govornika diljem svijeta, a u Hrvatskoj se uči na tri sveučilišta – zagrebačkom, zadarskom i pulskom.

Cijeli mjesec travanj, vodeći stručnjaci Državnog sveučilišta u Sankt-Peterburgu koji su se specijalizirali za poduku ruskog jezika kao stranog (RKI), te testiranja ruskog jezika po TRKI standardu. Za sve zainteresirane, govorit će o novim pristupima izobrazbe, davati prijedloge kandidatima koji se pripremaju na testiranje, podijeliti svoja iskustva iz podučavanja ruskog jezika za poslovnu komunikaciju, predstaviti način testiranja Državnog sveučilišta u Sankt-Peterburgu za maturante, te upoznati slušatelje s trenutnim međunarodnim projektima sveučilišta.

Prema mišljenju ravnatelja Centra za jezično testiranje SPBGU, Dmitrija Ptjuškina, povećan interes za RKI mrežne seminare je nastao zbog trenutne situacije s pandemijom koronavirusa u svijetu, odnosno činjenice da je velik dio ljudske populacije u samoizolaciji, a vjerojatno je dodatno pomogla i ruska humanitarna kampanja zemljama stradalim od pandemije koronavirusa.

„Mi smo i ranije održavali RKI mrežne seminare, no trenutni broj prijava nam ruši sve rekorde. U posljednjih tjedan dana smo dobili više od 500 upita iz više od 80 zemalja svijeta, a u posljednjih mjesec dana, više od 1000 upita iz više od 100 zemalja. Osobito velik porast interesa vidimo u zemljama kojima je Rusija pomogla u borbi s koronavirusom“, rekao je Ptjuškin.

Dodao je kako će u okviru internet maratona biti održani mrežni seminari na ruskom i engleskom jeziku.

Ruski jezik kao strani jezik na SBPGU predaje se od polovice 20. stoljeća, a može se reći kako je upravo peterburško sveučilište postavilo metodiku i standarde za poduku ruskog jezika kao stranog. Skupivši na jednom mjestu veliku znanstvenu bazu i suvremene tehnologije u izobrazbi, SBPGU je postao vodeće sveučilište na ovom području.

Na mrežnim seminarima mogu sudjelovati svi zainteresirani, a ako želite postati sudionikom internet maratona, kontakt adresa za prijavu je Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Državno sveučilište u Sankt-Peterburgu provodi TRKI - ispit kojeg je kreiralo Ministarstvo obrazovanja Ruske Federacije 1998. godine, koji je odobren od strane organizacije ALTE (Association of Language Testers in Europe) kao i Vijeća Europe. Ispit je međunarodno priznat i njime se provjerava jezična kompetencija kandidata u ruskom jeziku. SPBGU ga provodi u suradnji s 80 partnera iz 35 zemalja svijeta.

Osim navedenog, SBPGU je posvećen događanjima koja promoviraju ruski jezik i kulturu, te je svojevremeno organizirao najveću „olimpijadu“ ruskog jezika kao stranog, te uz navedeno, radi na razvoju projekta „Internet škola“.

Rad na popularizaciji ruskog jezika u svijetu dio je niza projekata usmjerenih na promociju ruskog visokog školstva na međunarodnom tržištu, među njima i federalnog projekta „Izvoz znanja“, koji je dio ruskog nacionalnog projekta „Znanje“.

Državno sveučilište u Sankt-Peterburgu već je drugu godinu za redom najpopularnije sveučilište u Rusiji među strancima.

Prijavu za RKI mrežne seminare, kao i TRKI testiranje možete ispuniti i klikom na poveznicu (na ruskom jeziku).

Raspored predavanja možete vidjeti na ovoj poveznici (na ruskom jeziku), tehničke zahtjeve za praćenje seminara (upute na engleskom jeziku) možete vidjeti ovdje, a provjeru možete obaviti klikom na sljedeću poveznicu (na engleskom jeziku).