Esther Twieg

 

„To be“

(Biti)

Kroz svoju sam se umjetničku praksu bavila pitanjima koja su važna za mene samu. Identitet mene kao umjetnice temeljna je podloga moje likovne prakse. Pokret, proces, eksperimentiranje s materijalima i osjećaj za vrijeme, prostor i teoriju vidljivi su u mojem radu. Volim raditi s različitim konceptima stvarnosti i fikcije. Nakon što sam se upoznala sa semiotikom, iznova sam si postavljala pitanje: „Što je slika i što to znači?“ Promatrača želim povesti na putovanje kroz igranje sa sjenama, instalacijom i svjetlima.

Filozofi poput Descartesa i Platona predstavljaju ideje stvarnosti i misli također gledajući kroz prostor, energiju, metafiziku i kvantnu fiziku. Rene Descartes postavio je metodu poznatiju kao „metodološka skepsa“. On odbacuje sve istine svojih uvjerenja kako bi razlikovao ono što je istina. Upravo je to Descartesa usmjerilo prema poznatoj rečenici „Mislim, dakle jesam“ (Cogito ergo sum), što znači da je jedini način da se naše postojanje dokaže  sumnjati (misleći) u njega.

Gledajući Platonove misli o stvarnosti, njegova alegorija pećine sugerira da je ono što vidimo samo „sjena“ onoga što je stvarno. Stvorila sam skulpture koje su utemeljene na ideji da je energija posvuda, da smo svi sastavljeni od energije. Lijepa poetska konotacija jest da energija nije ni uništena ni stvorena. Ta je energija izmjenjiva u masu, a istinita kreativna inspiracija dolazi iz mrtvog prostora. Taj je prostor brod koji nastanjuju „Misli“, stvarnost, prostor, vrijeme i energija. Oni čine glavninu moga rada, renderirajući moje radove kao proces, baš kao i moje misli.

Započela sam eksperimentiranjem, stvarajući fizičke manifestacije energije, uvijek kroz kretanje, razvijanje i mijenjanje svijesti o vremenu i prostoru kroz stvaranje oblika od žice. Prikazujući kretanje i protok oblikovanjem žice u krug i pletiva, pokušavam izgraditi objekt rezonirajući ga s materijalnošću mase koja postoji unutar nas. Uvijek sam bila fascinirana sjenama, time kako one prikazuju siluetu nekog predmeta, ali ono što taj predmet doista jest − ostaje misterij. U različitim veličinama mogu stvoriti kontradiktornu perspektivu kolektivnih tijela koja gotovo konverziraju s nagađanjima o postojanju unutar kojega postoje.

Moj je cilj bio zanijeti tražeći gledatelja da pogleda bliže. Druga dubina instalacije leži u njezinoj kvaliteti predstavljanja, igrajući se sa stvarnošću i iluzijom, sugerirajući da ono što vidimo nije ono što uistinu i jest. Misao i sjena povezane su poput gubitka sebe ili opisa misli i samoga sebe kao zasebne cjeline. Sjena je stoga postala velik dio rada koji mi je ponovno istaknuo ljudsko stanje i samu sebe. Nadmoćnost skulpture iz izvora svjetlosti do uskih dijelova rada odražava znanost o maski koja proizlazi ni iz čega, a onda prenosi svjesno kao svjetlost negdje drugdje. Svaka skulptura prikazana različitim bojama svjetla označava disperziju svjetlosti kroz masu koja ima određeni oblik. Skulpture se sastoje od ovalnih i kružnih oblika koji ukazuju na kretanje. Žica je omotana okolo, služeći kao veza i mjera prostora i energije koju drži. Uz to, tkanina predstavlja transparentnu vezu u mjestu u kojem svaki element prelama svjetlost i iskrivljuje ga prenoseći osjećaj divljenja i vijugave misli. Boja prikazuje vidljivost svjetlosnih valova podudarajući se s metalnim konstrukcijama izlažući fizičku prirodu energije koja je u nama.

Životopis

Esther Twieg rođena je 6. svibnja 1987. godine u Dublinu u Irskoj. Studira likovnu umjetnost na Sveučilištu u Ulsteru, Belfast (UK) i kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (RH) u klasi profesora Peruška Bogdanića. Stekla je akademsko zvanje BA Fine Art (bacc. art.). Nagrađena je u područjima efektivne komunikacije i fotografije. Uz likovnu umjetnost bavi se humanitarnim radom i predaje engleski kao drugi jezik u nerazvijenim zemljama.

Izložbe i radionice:

2014.
−  „Research in creating inovative ways in recycling waste“, Indija

− „Research in creating inovative ways in recycling waste, Japan

2013.
− „Peacemural“, Istočni Belfast, Ujedinjeno Kraljevstvo

2012.
− „Group exhibition Art Foundation course“, Irska

2011.
− „Ireland’s first alternative prom“, Irska

IMG 3136  IMG 3137  IMG 3138  IMG 3139  IMG 3140  IMG 3141  IMG 3142© Udruga Obnova 2021. All Rights Reserved.

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.

Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.