RAZGOVOR S ANTOM BREŠIĆEM PL. MIKULIĆEM

 

Ante Brešić pl. Mikulić ima 33 godine, rođen je i živi u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Duje Jurića, a trenutačno je doktorand humanističkih znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Životopis mu obiluje desetcima samostalnih i skupnih izložbi, te znanstvenih i stručnih radova iz područja povijesti umjetnosti, povijesti, filozofije ideologije i estetike.

 

Razgovarao: Borna Kuri

 

Predsjednik ste, odnosno ban udruge Hrvatsko kraljevsko vijeće. Zamolio bih Vas da predstavite svoju udrugu, njezine ciljeve i nit vodilju našim čitateljima.

Hrvatsko kraljevsko vijeće je udruga koja okuplja istomišljenike u cilju očuvanja i baštinjenja povijesti i kulture naših kraljevina, kneževina i banovina te naše građanske, pučke i plemićke kulture i tradicije.

Osnovana je kako bismo očuvali ne samo spomen na često zaboravljene velikane iz naše prošlosti već i pružili jedan drugačiji pogled na vlastiti zajednički identitet nas kao naroda i kulture, s jednim uistinu tisućljetnim državotvornim i kulturnim temeljem, te kontinuitetom. Naša nit vodilja je da u jednom društvu koje je često podijeljeno po pitanju nedavne prošlosti, kako se govori - na partizane i ustaše, na desne i lijeve, na „naše i vaše“, ponudimo jedan drugačiji vid identiteta, da kao narod i društvo shvatimo kako naši korijeni nisu niti u 1941., 1945. ili 1991. godini, niti da smo dio nekoga novotvorenog „Zapadnog Balkana“ ili „Regiona“. Smatramo da smo uistinu jedan srednjoeuropski i mediteranski narod koji je pridonosio europskoj civilizaciji stoljećima, i upravo naši korijeni počivaju na tom dugovječnom kontinuitetu, a ne kao da smo tek nastali u 20. stoljeću pa nemamo stoljetnu vlastitu povijest, vlastiti jezik, vlastitu kulturu i time vlastiti identitet.

bresic sl1

Koliko mi je poznato, Hrvatsko kraljevsko vijeće je bilo ime jedne ustanove u doba kraljice Marije Terezije - pretpostavljam da ste ga stoga namjerno preuzeli. Koji razlog stoji u tom imenu?

Sam naziv Hrvatsko kraljevsko vijeće jedna je inačica za Kraljevsko vijeće za Kraljevinu Hrvatsku, Slavoniju i Dalmaciju, prvu hrvatsku modernu vladu koja je nastala 1767. godine u vrijeme vladavine Marije Terezije. Sam naziv i ustroj su uzeti iz naših povijesničarskih težnji baštinjenja i očuvanja upravo te činjenice da svoje korijene imamo u prošlosti i da su vrijedni očuvanja pa makar i kroz kulturnu i društvenu organizaciju.

Pošto se udruga bavi dalekom prošlošću, kako ju približavate ljudima koji žive svoje živote usmjereni na sadašnji trenutak? Zašto je povijest Hrvatske u doba Austro-Ugarske i ranije danas još uvijek relevantno?

Sama udruga se kroz svoje aktivnosti dotiče uistinu dugoga raspona hrvatske povijesti i kulture. Ne radi se samo o davnoj prošlosti kao što je ona iz vremena narodnih dinastija ili stoljeća hrvatskog kraljevstva, već i novije prošlosti vezane uz Veliki rat 1914.-1918. u kojem su, i ne tako davno, sudjelovali naši djedovi i pradjedovi. Dakle povijest koju kao naraštaj možemo skoro dotaknuti. Naše brojne velikane, od Boroevića, Filipovića sve do Zrinskih i Erdedija svakako vrijedi očuvati od zaborava. Isto tako, često naglašavamo da vrijednosti i događaje iz nedavne prošlosti, kao što je vrijeme Domovinskoga rata, ili pak sadašnjosti uvijek baštinimo, i to također u vidu poticanja na tu plemenitost Hrvata kao naroda. Nemojmo zaboraviti da je dug niz stoljeća naš narod krasio naziv Natione nobile, što u prijevodu znači plemenit narod. Stoga je važno poticati ne samo očuvanje povijesnoga, već i prijenos plemenitih vrlina našega naroda, kao i naših obitelji jer među svima nama postoje i određene obiteljske tradicije vrijedne očuvanja za budućnost.

bresic sl2

Čime se udruga bavi? Približite nam projekte koje vodite kako bismo dobili bolju sliku udruge.

Udruga ima niz aktivnosti za članove kao i općenito za javnost u prirodi svega ranije navedenoga. Najboljim načinom djelovanja smatramo područja kulture, znanosti i društva. Takav vid djelovanja nam uz obilježavanje povijesnih nadnevaka ili znamenitih osoba iz prošlosti omogućuje i organizaciju različitih predavanja, tematskih druženja, debatnih klubova, rasprava i foruma u područjima vezanima uz povijest, kulturu i umjetnost, kao i sinkronijskih problematika međunarodnih odnosa, politike i vlasti. Često pokušavamo, posebice ovih dana u vrijeme krize, pružiti našoj zajednici ruku kroz dobrotvorne aktivnosti koje su određene statutom ali i našim mogućnostima. Tu treba i napomenuti da HKRV održava razgranatu mrežu suradnje sa srodnim organizacijama u Domovini i izvan nje, bilo kroz projekte s drugim udrugama kao što je Intermediaevalis – ugodni razgovori o srednjovjekovlju sa ciljem promicanja i promidžbe medievistike, ili kroz organiziranje samostalnih predavanja prilikom kojih ugošćujemo vrsne stručnjake iz specijaliziranih znanstvenih područja.

Vidim da ste u svojim javnim nastupima posebno istaknuli Karla IV. Habsburškg. Zašto je on toliko važan?

Blaženi hrvatski kralj Karlo IV., kako i sam početak mog odgovora glasi, jest hrvatski vladar i to posljednji vjerodostojan kralj po Zvonimirovu nasljednom pravu, kao i jedini hrvatski kralj blaženik Katoličke crkve. Uz, naravno, vjersku dimenziju koja je iznimno važna svim katolicima, tu je i ona povijesna jer ironijom slučaja, ili možda Božjom providnošću, dan same Svetkovine 21. listopada obilježava dva povijesna događaja. Jedan je godišnjica vjenčanja bl. kralja Karla IV. i službenice Gospodnje kraljice Zite zbog čega je uzet kao izvorište za samu svetkovinu. Drugi je za nas Hrvate izuzetno bitan - to je donošenje tzv. Karlovoga hrvatskog ili trijalističkog proglasa u kojem su sve hrvatske povijesne zemlje sjedinjene u jednu jedinstvenu Kraljevinu Hrvatsku. Obzirom da je taj događaj iz 1918. posljednja službena i ratificirana (već sljedeći dan na zajedničkoj sjednici u Budimpešti) reforma tj. preustroj K.u.K. monarhije, on za naš pravno-povijesni identitet i slijed biva izuzetno važnim događajem, sa značajem koji možemo nazivati i vrhuncem ili krunom naših stoljetnih težnji. Na žalost, taj događaj je ubrzo zasjenio politički prevrat koji nas je gurnuo u desetljeća jugoslavenskih tvorevina u kojima po prvi puta Hrvatska gubi svoju tisućljetnu državnost i srednjoeuropsku pripadnost. Zato taj nadnevak smatramo izuzetno važnim, kao točkom sjecišta naše povijesti i pravnim osloncem za izgradnju identiteta koji nije temeljen na jugoslavenskom naslijeđu i nemilim događajima koji su nas pratili tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća. Hrvatski kralj Karlo IV. je izniman uzor svakom državniku i političaru, kao osoba koja je težila miru, pomoći socijalno ugroženima i očuvanju nacionalnih prava svojih podanika. Posebice nama katolicima on stoji kao uzor jednog blaženika koji se svojim putem svetosti, obiteljskom časti i mudrosti pokazao uzorom za uspješan i sretan brak i obitelj, zbog čega je i zaštitnik navedenoga.

bresic sl3

Od samoga svog imena pa do njene filozofije, udruga daje utisak monarhističkoga ustroja. Je li udruga svjetonazorski isključiva u tom vidu? Smatrate li obnovu Kraljevine Hrvatske mogućom?

Udruga je ponajprije jedna kulturna i društvena organizacija, iako to ne isključuje poticaj na rasprave o pitanju filozofije, ideologije i vlasti koja su karakteristična za hrvatski identitet, mi se ne bavimo političkim, točnije stranačkim djelovanjem! HKRV nema ambicije prerasti u nekakvu političku stranku jer bi to bilo uzaludno, sve nas veže pitanje povijesti, kulture i identiteta, dok već o prvoj raspravi o pitanjima gospodarstva, zdravstva, socijalne skrbi, obrazovanja, gospodarstva, tržišta itd. dolazi do razlike u mišljenjima naših članova i pobornika. Stoga često znamo naglašavati kako mi okupljamo ljude oko plemenitih ideala, a ne oko politikantstva. Velika većina članova smatra da povijesni oblik kakav smo stoljećima održavali a to su parlamentarne kraljevine omogućava puno bolju i stabilniju vlast, ne samo u kriznim vremenima već i u vremenu kada je ugrožena nezavisnost trodiobe vlasti, pa vladar biva jedinom nestranačkom osobom, koja ne predstavlja samo dio državljana („birača“) ili pak interesnih krugova već cjelokupan narod i društvo, kao jamac neutralnosti. Tome u prilog idu i razvijene zemlje svijeta koje su većinom monarhije, posebice u Europi, i koje valja naglasiti: to su kraljevine Španjolska, Danska, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kneževina Monako, Lihtenštajn itd. No, po pitanju same udruge, bez obzira zastupali vi ili ne takav ustroj, uvijek ste dobro došli sudjelovati u našem radu jer baštinjenje podrazumijeva očuvanje, a naša dužnost jest poticati da to očuvanje bude u našem društvu, a ne politici. Konačno, i samo pitanje povratka na taj tradicionalan hrvatski oblik državnog ustroja kakav su očuvali i prenosili naši pređi stoljećima će ovisiti o nama samima kao narodu. A dodajmo k tome i jednu malu povijesnu nepoznanicu: posljednja katolička krunidba u Europi bila je upravo ona hrvatsko-ugarska u prosincu 1916. Stoga, ako je volja našeg naroda neka bude po milosti Božjoj da Hrvati kao posljednji narod koji je okrunio nekog katoličkog vladara u prošlom stoljeću, budemo i prvi u narednom.

Postoje li neki posebni uvjeti za pridruživanje udruzi? Mogu li se udruzi pridružiti ljudi koje samo zanima povijest i kultura? Kako je zainteresiranima najbolje kontaktirati udrugu?

Uvjeti za učlanjenje su prilično jednostavni, ako dijelite pogled kakav je prikazan u statutu i načelima naše udruge te želite pridonijeti njezinu radu uvijek ste dobrodošli, pa makar se to odnosilo na povijesni ili na kulturni dio. Ti pogledi najbolje su opisani kao očuvanje vrlina i ideala kraljevstva, plemstva, građanske i narodne kulture, tradicija i običaja, domoljubne i rodoljubne ljubavi kao jednima od temeljnih načela kojima težimo i koje baštinimo. Pratiti naš rad možete vrlo jednostavno, preporučujem da posjetite našu mrežnu stranicu koja je na trenutnoj mrežnoj adresi kraljevsko-vijece.wixsite.com/hkrv ili putem društvenih mreža na Facebooku facebook.com/hrvatsko.kraljevsko.vijece i Instagramu instagram.com/croatian.royal.council.© Udruga Obnova 2021. All Rights Reserved.

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.

Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.