Obnovimo kulturu – Balada o bijelom konju – poziv na donaciju

 
U ovo vrijeme, kada je kultura u Hrvatskoj znatno ugrožena, pozivamo vas na hrabar i bitan doprinos!

Balada o bijelom konju možda je najveće djelo engleskoga pisca G. K. Chestertona te posljednja velika epska pjesma napisana na engleskom jeziku. Na površini ona opisuje povijesni događaj: junačku borbu kralja Alfreda protiv danskih Vikinga koja se dogodila u 9. stoljeću. Značajna je za sve nas jer svi živimo u vremenu u kojem se očituje najdublji simbol ove balade, a to je borba kršćanske nade protiv nihilističkoga poganstva i fatalizma.

Chesterton je kroz ovaj ep utkao zlatnu nit te sjajne kršćanske krjeposti koja postaje korisna kada je sve beznadno, koja tjera čovjeka da se bori kada sve izgleda uzaludno. Stari poganski svijet nije poznavao tu krjepost i stoga je poganstvo uvijek vodilo u očajavanje nad usudom. Kralj Alfred napisao je dodatak rimskom filozofu Boetiju: „Ja velim kao i svi kršćani, božanska namisao vlada, a ne sudbina.“ Time je ponovno naglasio dogmu o slobodnoj volji te da smo propali samo ako to odaberemo.

Tko uzme ovu baladu u ruke shvatit će zašto su ju Englezi pjevali u rovovima tijekom Prvoga i Drugoga svjetskoga rata, te zašto su ju mediji u tim teškim i beznadnim trenutcima koristili kako bi ljude sokolili i probudili im nadu.

Ne treba mnogo govoriti o tome kako bi i nama dobro došlo malo sokoljenja u ovim teškim trenutcima. Kao što je kralj Alfred „skrivajući se u visokoj travi, nadom očvrsnuo srce“, unatoč tome što su Vikinzi preplavili njegovu zemlju i što su ga pritisnule sve tmurne okolnosti, tako bi i nama dobro došla okrjepa s vrela ove poeme.

Sada prvi put imamo priliku prevesti ovu baladu na hrvatski jezik i njome se oplemenjivati! Naime, naš najbolji pjesnik i prevoditelj engleske poezije, Luko Paljetak, pristao je prevesti ovo remek-djelo svjetske književnosti.

Međutim, treba nam vaša pomoć pri prikupljanju sredstava za prijevod, dizajn i tisak. Sveukupni iznos koji trebamo prikupiti je 40 000 kuna.

To nije mali iznos, no ako se udružimo, tada možemo brzo dosegnuti taj cilj. Kako bismo vas potaknuli na sudjelovanje u ovom velebnom projektu, odlučili smo vam pružiti nešto zauzvrat:

Za 100 kuna donacije dobit ćete jedan primjerak časopisa Obnova s člankom o Chestertonu i nekoliko stihova Balade o bijelom konju.

Za donaciju od 200 kuna dobit ćete primjerak knjige, jednom kada ona izađe.

A za donaciju od 300 ili više kuna također ćete dobiti primjerak knjige, sa zapisanim vašim imenom i prezimenom u knjizi kao znakom zahvale za oplemenjivanje hrvatske kulture u teškim vremenima!

IBAN: HR1423600001102326839
 

 
 © Udruga Obnova 2021. All Rights Reserved.

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.

Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.